Leibomen
Leibomen zijn alle soorten bomen, ook fruitbomen, die d.m.v uitbuigen, binden en snoei in een bepaalde vorm en bepaalde structuur worden gedwongen


Zowel groot- als kleinfruit werd/ wordt geleid om in een beperkte ruimte toch bepaalde vruchten te kunnen plukken. Deels vanwege ruimtegebrek, deels vanwege plukgemak. Vooral langs een zuidmuur is het effect van de warmte, die de stenen muur kan absorberen, weerkaatsen en later weer afgeven, goed voor bepaalde fruitsoorten. Hiermee kon in het verleden fruit tot rijpen worden gebracht van soorten die hier normaal niet zouden gedijen.


Bomen en fruit worden worden van oudsher geleid.
Om een speciaal effect te verkrijgen, meer opbrengst te hebben of in veel gevallen wel de lusten te hebben, maar niet de lasten

Het bekendste voorbeeld zijn de leilinden, die voor een boerderij staan. Ze geven voldoende schaduw om het voorhuis koel te houden, maar geven geen schaduw over het rieten dak of de tuin.
Dakplatanen in Frankrijk zijn vnl. bedoeld om op markten en pleinen wat schaduw te geven, zonder dat het enorme bomen worden, die het stadsbeeld domineren.De leivorm is over het algemeen ad.hoc en functioneel om bepaalde vormen, c.q. een bepaald effect te verkrijgen zoals in een stijltuin.


Vorming en onderhoud van Leibomen

Nagenoeg alle bomen, die snoei kunnen verdargen en daarbij voldoende hergroei hebben kunnen worden geleid.
Contact: tel: 0183 636 636, fax: 0183 665 689, email: info@boomadvies.com